Poşta electronică – 31 – Filtrul lui Socrate

.

In Grecia Antica, Socrate era renumit pentru respectul cu care isi trata prietenii. Intr-o zi, o cunostinta l-a intalnit pe marele filosof si l-a intrebat:
– Stii ce-am auzit despre prietenul tau?
– Stai putin, a replicat Socrate. Inainte de a-mi spune despre ce e vorba, as vrea sa facem un test. Se numeste testul Filtrului Triplu.
– Filtrul Triplu?
– Exact, a continuat Socrate. Inainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee buna sa stam un pic si sa filtram ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care il numesc testul Triplului Filtru. Primul filtru este Adevarul. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?
– Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre asta si……
– In regula, a spus Socrate. Deci nu stii daca este adevarat sau nu. Acum hai sa incercam si al doilea filtru, Filtrul Bunatatii. Ceea ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?
– Nu, din contra………
– Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, dar nu esti sigur ca este adevarat. Totusi poti sa treci testul, deoarece mai este un filtru: Filtrul Utilitatii. Ceea ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu imi va fi de folos?
– Nu, nu chiar.
– Bine, a concluzionat Socrate, daca ceea ce ai auzit nu este nici adevarat, nici bun si nici macar folositor, la ce bun sa-mi spui si mie?

2 comentarii la “Poşta electronică – 31 – Filtrul lui Socrate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.